Kansainvälistä Jazzpäivää juhlistetaan Turussa monin tapahtumin!

23.4.2024 Uutiset

UNESCOn kansainvälistä jazzpäivää vietetään jälleen 30.4. vapun rinnalla. Suomen Jazzliitto järjestää viikon kestävän Jazzpäivä-kampanjan, johon osallistuu näyttävästi myös Jazz City Turku. Jazzin taiteellisen itseisarvon lisäksi jazzpäivän sanomana on rauhan, kulttuurienvälisen yhteistyön sekä ihmisarvon ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen.

Huhtikuun 30. päivänä vietettävä UNESCOn kansainvälinen jazzpäivä juhlii jazzmusiikkia ja sen roolia kulttuurienvälisen vuoropuhelun ja rauhan viestinviejänä. Suomessa juhliminen on aloitettu jo 22.4. käynnistyneellä Jazzpäivä-kampanjalla, joka nostaa esiin kotimaisia jazztapahtumia ja jazzjuhlallisuuksia yli viikon ajan. Kampanjan kasvoina tänä vuonna loistavat jazzmuusikot Abdissa “Mamba” Assefa ja Aili Ikonen.

Sekä Assefa että Ikonen nostavat jazzissa itselleen tärkeäksi sen, miten se tuo ihmisiä yhteen.

– Jazz on parhaimmillaan dialogeja, vapautta, valintoja ja voimakasta läsnäoloa. Se tarjoaa mahdollisuuden hetkessä elämiseen ja jonkun yhdessä luodun jakamiseen, kuvailee Assefa.

– Jazzin voima piilee ihmisten yhteydessä toisiinsa. Jazz herättelee, virkistää, viihdyttää, ravistelee, ravitsee, syleilee, inspiroi ja auttaa näkemään uusin silmin, kuulemaan uusin korvin, sanoittaa Ikonen.

Jazzin itseisarvon lisäksi juhlapäivän laajempi sanoma, kulttuurienvälinen yhteistyö, rauha sekä ihmisarvojen ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen, on Ukrainan ja Gazan sotien varjossa erityisen ajankohtainen. Kansainvälistä jazzpäivää johtaa legendaarinen pianisti ja säveltäjä Herbie Hancock, joka toimii UNESCOn kulttuurienvälisen vuoropuhelun hyvän tahdon lähettiläänä ja Herbie Hancock -instituutin puheenjohtajana.

Jazz City Turku juhlistaa Jazzpäivän viikkoa neljällä konsertilla sekä vappuaaton jazzkahveilla livemusiikin kera. Perjantaina 26.4. Åbo Svenska Teaterin Café Tiljanissa esiintyy laulaja-pianisti Susanna Lukkarinen hiljattain julkaistun Perfume River -albuminsa ohjelmistolla. Susannan jazzia ja folkia yhdistelevässä bändissä mukana soittaa myös Jazzpäivän kampanjakasvo Abdissa Assefa.

Kampanjaviikolla Rica Barin Monday Jazz Happeningissä 29.4. esiintyy Changing Priors -debyyttialbuminsa julkaisua juhliva Arto Ikävalko Trio.

Varsinaista Jazzpäivää juhlitaan vappuaattona 30.4. Forum Korttelin Jazztoimistolla munkkikahvien, arvonnan ja yllätysten merkeissä klo 12-16. Toimistolla livemusiikista vastaa pianisti Tigo Nguyen. Juhlakahvien jälkeen siirrytään vapputunnelmissa Turun kauppatorille, jossa Turku Jazz Festivalin vuoden artistin, Ville Vannemaan, johtama Jazzpäivän erikoiskokoonpano tarjoilee maistiaisia säveltäjälegenda Henry Mancinin tuotannosta klo 17 alkaen.

Vappupäivänä 1.5. Turku Jazz Orchestra yhdistää voimansa Turun filharmonisen orkesterin kanssa Turun konserttitalolla klo 15. Konsertti tarjoilee säveltäjämestari Henry Mancinin syntymän 100-vuotisjuhlan kunniaksi tämän tunnetuimmat, nautittavimmat sekä koskettavimmat elokuvasävelmät uusina mehevinä versioina kaupungin loistavan big bandin ja sinfoniaorkesterin tulkitsemina sekä kapellimestari Ville Vannemaan johtamina.

Pe 26.4. klo 22, Café Tiljan, Åbo Svenska Teater
Susanna Lukkarinen
Liput: 15–25 €, Lippu.fi

Ma 29.4. klo 19, Rica Bar
Monday Jazz Happening: Arto Ikävalko Trio
Vapaa pääsy

Ti 30.4. klo 12–16, Jazz Office, Forum Kortteli
Jazzpäivän munkkikahvit ja jazzpianisti Tigo Nguyen
Vapaa pääsy

Ti 30.4. klo 17, Turun kauppatorin vapputori
International Jazz Day: A Taste of Mancini
Vapaa pääsy

Ke 1.5. klo 15, Turun konserttitalo
Turku Jazz Orchestra & Turun filharmoninen orkesteri: Mancini 100!
Liput: 10,5–29,5 €, Lippu.fi