Jazz City Turku

Jussi Fredriksson

21.1.2016 Blogi

Jazzkärpänen puraisi 1960-luvun Suomessa monia, ja vuonna 1966 perustettiin valtakunnallinen Suomen Jazzliitto edistämään kotimaista jazzkulttuuria. Samana vuonna perustettiin myös Suomen ensimmäinen jazzfestivaali Pori Jazz, joka muodostui suureksi menestystarinaksi.

Jazzmusiikilla on Turussa pitkät perinteet. Suomen toiseksi vanhin jazzfestivaali Turku Jazz perustettiin porilaisten vanavedessä vuonna 1969, kovalla uholla kuten asiaan kuuluu. Festivaalin ensimmäinen tiedote olikin suoraa puhetta:

”Huhtikuussa räjähtää! Paljon on virrannut tuota merkillistä haisevaa tahdasta Auransillan ali sen jälkeen kun turkulainen jazz viimeksi osoitti elonmerkkejä. Siitä huolimatta on Turku tiukasti väittänyt olevansa kulttuurikaupunki. Perinteisen eliittikulttuurin osalta ei täällä ole ollutkaan valittamista, toisin modernin. Asiaintilan korjaamiseksi ja kunnallispamppujen herättämiseksi tarvitaankin kovia otteita. Niinpä tapahtuman tasosta ei ole tinkimistä, paikalle on kutsuttu suomalaisen jazzin ehdottomat huiput.”

Turussa osataan arvostaa perinteitä, ja myös uuteen kurkottaminen ei ole vierasta. Moderni kaupunkikulttuuri ammentaa perinteistä ja päivittyy dynaamisesti tähän päivään. Turkulaiset arvostavat laatua, jota tuleekin vaalia ja vaatia kilpaillussa nyky-yhteiskunnassa.

Jazz City Turku on moderni alan kolmikanta, jonka muodostavat konserttisarja Flame Jazz, big band Turku Jazz Orchestra sekä Turku Jazz -festivaali. Ihmisten välinen kommunikaatio myötä- ja vastoinkäymisineen on haastava laji, mutta me alan ammattilaiset päätimme lähteä rohkeasti yhteistyöhön. Ennakkoluuloton ja toisia kunnioittava yhteistyö on avain tuloksen tekemiseen. Jazz City Turku olkoon tästä elävä esimerkki.

Jazztarjonta Turussa vuonna 2016  on väkevämpää kuin koskaan. Tervetuloa nauttimaan!

Jussi Fredriksson
Jazztyöläinen