Kuva: Veikko Wahlroos

Pelin ja leikin ydin

2.5.2016 Blogi

Toistaiseksi ainoa suomalainen NHL:ssä valmentanut jääkiekkovalmentaja Alpo Suhonen tunnetaan urheilu-uransa ohella aktiivisena kulttuurihenkilönä – hän on toiminut muun muassa Pori Jazzin sekä Turun kaupunginteatterin johdossa. Pyysimme Suhosta kirjoittamaan suhteestaan jazzmusiikkiin ja improvisointiin.

Ei voi improvisoida, jos  ei ole teemoja. Tämä ajatus on ollut yksi elämäni tärkeimpiä ohjenuoria. Kaikki muusikot ovat varmaankin tämän todenneet, tavalla tai toisella. Ajatus pätee elämässä monella alueella, se on kaiken taiteen tekemisen ytimessä. Minulle ajatus on henkilökohtaisesti myös urheilun, erityisesti pelaamisen, ytimessä.

Oma suhteeni rytmimusiikkiin syntyi 60-luvun Porissa, suomalaisen jazzin suurkaupungissa. Näinä vuosina asuin muutamia vuosia samassa talossa Jyrki Kangaksen kanssa. Pori Jazz -festivaalin alkutahteja soitettiin ravintola Otavassa jo ennen kuin festivaali vuonna 1966 virallisesti käynnistyi.

Meitä oli Kirjurinluodon puupenkeillä noin 600 innokasta uuden vaarallisen musiikin pauloissa. Porilaiset olivat aivan kauhuissaan, kun kesäisin Poriin alkoi kokoontua muka epämääräistä sakkia juopottelemaan ja soittamaan jotain kummallista mustaa musiikkia. Ajat muuttuivat, ihmiset aukenivat kohti kansainvälisyyttä ja Pori Jazzista alkoi muodostua Suomen kesän kohokohtia.

Suomen nuoret jääkiekkoilijat ihastuttivat meitä vuodenvaihteessa. Ei vain voittamalla maailmanmestaruuden, vaan ennen kaikkea esiintymällä iloisesti, rohkeasti ja luovasti yksilöinä ja joukkueena. Valmentaja Jukka Jalosen pelin teemat oli hyvin sisäistetty ja nuorten luova improvisointi tuotti jokaisessa pelissä rentoa ja intensiivistä pelaamista.

Individualism of Gil Evans lienee ollut ensimmäinen pitkäsoittolevyni. Vuosikymmenien jälkeen tuntuu, että levyn nimi oli enteellinen. Matka kohti omaa itseäni on ollut pitkä ja vaivalloinen. Se saavunko koskaan perille, jää nähtäväksi. Olen asunut useissa maissa ja erilaisissa kulttuureissa. Aina on ollut mukana tuttu ja turvallinen aamutoimi, jazzmusiikin tarjoama viritys päivään.

Alpo Suhonen
Jääkiekkovalmentaja