Jazz City Turku -kevät ylitti odotukset

23.7.2016 Uutiset

Tuore jazzalan koalitio Jazz City Turku osoitti kevätkaudella, että yhteistyössä on voimaa. Konserttisarja Flame Jazz, big band Turku Jazz Orchestra ja Turku Jazz Festival toimivat keväällä tiiviissä yhteistyössä, ja vuodesta 2016 on muodostumassa kaikkien aikojen turkulainen jazzvuosi.

Ensimmäistä vuotta toimiva Jazz City Turku on tuonut jazzmusiikin lähelle turkulaista yleisöä ennenkuulumattomalla tavalla. Tuore kulttuurialan koalitio yhdistää konserttisarjan, big bandin ja festivaalin toiminnot yhteisen brändin ja tuotantokoneiston alle. Luova yhteistyö toimijoiden välillä kehitti tuotantoja monella eri tasolla: kävijämäärät nousivat, varainkeruu tehostui, näkyvyys mediassa lisääntyi ja taiteellinen laatu oli kansainvälistä tasoa.

Kevätkaudella järjestettiin 21 tapahtumaa, joissa esiintyi yhteensä 27 kokoonpanoa. Suuri osa konserteista myytiin loppuun, ja yleisömäärä oli kevään aikana lähes 5000. Konsertteja järjestettiin intiimeissä klubeissa, konserttisaleissa sekä ruotsinlaivalla.

Kevään ohjelma piti sisällään monipuolisen kattauksen kotimaisen ja kansainvälisen jazzin huippuja. Flame Jazzin kohokohdaksi nousi amerikkalaispianisti Brad Mehldaun häikäisevä soolokonsertti Sigyn-salissa. Paikallisen jazzkulttuurin kehittäminen kuuluu vahvasti Jazz City Turku -hankkeen teemoihin, ja Turku Jazz Orchestran järjestämä big band -sävellyskilpailu kuului kevään hienoihin tuotantoihin. Kevätkauden huipennuksena oli Flame Jazzin ja Turku Jazz Orchestran yhteiskonsertti Ilta Ailin kanssa, joka veti tunnelmallisen Domino-teatterin täyteen hyvän musiikin ystäviä.

Aili Ikonen esiintyi loppuunmyydyssä Dominossa 21.5. (kuva Pia Jalkanen)

Aili Ikonen esiintyi loppuunmyydyssä Dominossa 21.5. (kuva Pia Jalkanen)

Opetus- ja kulttuuriministeriön avustuksen voimin käynnistetty Jazz City Turku -hanke on pohjimmiltaan vapaan kentän taiteilijoiden työllisyyden kehittämishanke. Hankkeen kevätkausi osoitti jo, että Jazz City Turku kykenee laajan yhteistyöverkoston avulla  parantamaan merkittävästi jazzmuusikoiden työllisyyttä. OKM:n lisäksi myös Turun kaupunki liittyi tukijoihin, ja toukokuussa Suomen kulttuurirahaston Varsinais-Suomen rahasto myönsi hankkeelle kolmivuotisen kärkihankeapurahan. Jazz City Turku on siis saavuttanut lyhyessä ajassa laajan tuen sekä taiteilijoiden että yhteiskunnan taholta.

Jazz City Turku -tuottajien katse on jo vahvasti käännetty kohti elokuista Turku Jazz Festivalia. Suomen toiseksi vanhin jazzfestivaali järjestetään nyt ensimmäistä kertaa osana yhteistyöhanketta, ja odotukset uudistuneen tapahtuman suhteen ovat korkealla!

Luvassa on neljä päivää parasta kotimaista huippujazzia kesäisissä tunnelmissa. Monipuolisessa ohjelmassa on mm. kotimaisen jazzin kiintotähti Jukka Perko, kulttiyhtye Dalindéo, jazzlegenda Eero Koivistoinen sekä hiljattain Pori Jazzin Lokkilavalla uuden albumin julkaissut Nina Mya. Mukana on myös turkulaisia artisteja, joista kirsikkana kakun päällä esiintyy Turku Jazz Orchestra ja nerokas kitaristi Teemu Viinikainen Tarantino! -ohjelmistollaan.

Tutustu Turku Jazz Festivalin laadukkaaseen ohjelmaan täällä!

Turku Jazz Festival 2016