Alexi Tuomarilan (vas.), Mats Eilertsenin ja Olavi Louhivuoren triolta on julkaistu aiemmin albumit Constellation (2006) ja Seven Hills (2013).

Turun konsertista studioon – Alexi Tuomarila Triolta uutta musiikkia

29.11.2016 Blogi

Sigyn Clubilla perjantaina konsertoiva Alexi Tuomarila on nostettu useasti yhdeksi tulevaisuuden suurista jazz-pianisteista. Mies kertoo Jazz City Turun haastattelussa, että yhteistyö legenda Tomasz Stankon kanssa on vapauttanut myös omaa luovuutta.

Kotimaassa ja Keski-Euroopassa useissa kokoonpanoissa soittava Alexi Tuomarila on vihdoin ehtinyt antaa aikaa omalle triolleen. Kansainvälisesti palkittu pianisti saapuu perjantai-iltana Turkuun yhdessä rumpali Olavi Louhivuoren ja basisti Mats Eilertsenin kanssa.

Jazz City Turku tavoitti trion tien päältä Pohjois-Suomesta. Tuomarila paljastaa, että kokoonpano aikoo aktivoitua muutenkin kuin käynnissä olevan Jazzliiton kiertueen tiimoilta.

– Mahtavaa olla reissussa tällä porukalla. Meillä kaikilla on niin paljon muitakin yhtyeitä, että yhdessä tekemiselle ei ole helppoa löytää aikaa. Nyt uutta materiaalia alkaa olla kuitenkin niin paljon, että uusi levykin on tuloillaan, pianisti kertoo.

Stanko rohkaisee kokeilemaan uutta

Trio suuntaa yhdessä studioon jo tulevana maanantaina. Vuonna 2013 julkaistu Seven Hills tulee saamaan seuraajan kesän kynnyksellä. Kokoonpanon kolmas albumi julkaistaan jälleen englantilaisen Edition Recordsin listoilta.

Monet muistavat Tuomarilan edelleen parhaiten avantgarde-jazzin edelläkävijän, trumpetisti Tomasz Stankon yhtyeestä, jossa myös Olavi Louhivuori soitti aiemmin pitkään. Tuomarila kiertää Tomasz Stanko New York Quartetin kanssa jälleen ensi keväänä.

– Stankon kanssa soittaminen on tuonut tietenkin näkyvyyttä. Mutta vielä olennaisempaa on, että yhteistyö hänen kanssaan rohkaisee kokeilemaan uusia asioita. Oma tekeminen on vapautunut – on sellainen tunne, että ei tarvitse pelätä tekevänsä jotakin väärin.

Turun klubeilla vierailee mielellään

Alexi Tuomarila on saanut jazz-muusikon koulutuksensa Belgiassa ja asunut maassa aikoinaan 15 vuoden ajan. Tammikuussa hän kiertää jälleen Belgiaa muun muassa Drifter-yhtyeensä kanssa.

Pianisti ajattelee, että hänen toisen kotimaansa rennon klubitunnelman voisi tuoda myös Suomeen. Vastaavasti muusikoiden taso on Suomessa aivan huippuluokkaa.

–Täytyy sanoa, että olen seurannut iloisena ja jopa hieman yllättyneenä sitä, miten Turun jazz-skene on kehittynyt viime vuosina. Jazz on herännyt siellä ihan uuteen eloon, minkä olen huomannut muun muassa viimeaikaisilla keikoilla Eero Koivistoisen ja Manuel Dunkelin kanssa.

Alexi Tuomarila Trio (FI/NO) 2. joulukuuta kello 19. Sigyn Club, Turun konservatorio, Linnankatu 60. Liput ennakkoon Tiketistä, 15 euroa / 10 euroa.