Turku Jazz Festival käynnistyy tänään Turku Jazz Orchestran ja Jazz Noirin tahtiin!

8.3.2018 Uutiset

Suomen toiseksi vanhin jazzfestivaali Turku Jazz Festival tarjoilee tulevana viikonloppuna 8.-11.3. jazzin kansainvälisiä ja kotimaisia huippuartisteja. Festivaalin torstainen avauskonsertti Åbo Svenska Teaterilla vie yleisön konserttimatkalle 1940–50-lukujen crime jazzin ja film noirin tummanpuhuviin maisemiin. Festivaalin ilmaisohjelmassa esitellään turkulaista osaamista.

Uudistunut Turku Jazz Festival käynnistyy torstai-iltana 8.3. avajaiskonsertilla Åbo Svenska Teaterin suurella näyttämöllä Turku Jazz Orchestran esittämän Jazz Noir -teoksen voimin. Assosiaationsa tummanpuhuvista intohimodraamoista ja rikoselokuvien klassikoista lainaava teos on Jussi Lampelan säveltämä ja johtama musiikillinen kokonaisuus big bandille, kahdelle solistille, ääninauhalle ja visuaaliselle lavaprojisoinnille.

Jazzmusiikki on usein yhdistetty elokuvan kielessä ihmismielen paheiden ja rikosten tulkiksi, ja soivia esikuvia Lampelan projektille ovatkin lukuisat Hollywoodin elokuvasäveltäjät, kuten Elmer Bernstein ja Henry Mancini teoksineen. Jazz Noir -illan solisteina ovat maamme eturivin jazzpuhaltajat, saksofonisti Jukka Perko ja trumpetisti Jukka Eskola. Elokuvallisen jännitystunnelman upeaan ÅST:n konserttisaliin tuo läpi konsertin jatkuva videotaiteilija Joonas Tikkasen videoinstallaatio klassisista film noir -elokuvien maisemista ja nauhalta kuultavat katkelmat muutamista aikakauden tärkeimmistä poliittisista puheista.

Turku Jazz Festival jatkuu perjantaina ja lauantaina Logomon uudistetuissa Teatro-tiloissa, kolmella eri näyttämöllä. Viikonlopun aikana juhlitaan näyttävästi 50-vuotiasta Severi Pyysaloa. Maestron kanssa lavalle nousevat mm. Vesa-Matti Loiri, Jukka Perko, Antti Sarpila ja Reiska Laine sekä ensimmäistä kertaa festivaalilla esiintyvä Turun filharmoninen orkesteri. Kansainväliset tähtinimet ovat amerikkalainen huippusaksofonisti Chris Potter ja ruotsalaisvokalisti Rigmor Gustafsson. Logomon musiikkikeitaassa jazzista nautitaan pitkän kaavan mukaan aina yöjameihin saakka, ja sunnuntaina festivaali päättyy leppoisaan jazzbrunssiin Tiirikkalassa nuorten jazzkomeettojen Milo & Moses -yhtyeen seurassa.

Turku Jazz Festivalin jokaisena päivänä voi nauttia myös ilmaisohjelmasta. Turkulainen osaaminen saa tänään huomiota Tiirikkalan iltajameissa, kun lavalle nousevat Turun konservatorion jazzworkshop-opiskelijat Turku Jazzin vuoden artistin, saksofonisti Max Zengerin johdolla. Perjantaina ja lauantaina Logomon Teatro-baarin aloituskeikoille klo 17 on vapaa pääsy. Perjantaina esiintyy hiljattain toisen albuminsa julkaissut omaperäinen Maxxxtet ja lauantaina elektronisen ja akustisen maaliman välillä ennakkoluulottomasti seikkaileva turkulainen GRAND-duo vierailevana solistinaan trumpetisti Ilkka Arola. Myös Teatron keskiyön jameihin on vapaa pääsy. Sunnuntaina festivaali päättyy kaikille avoimiin loppujameihin Tiirikkalan lavalla klo 14-16.

To 8.3.2018 klo 19 Turku Jazz Orchestra & Jussi Lampela: JAZZ NOIR feat. Jukka Perko & Jukka Eskola, Åbo Svenska Teater. Osta liput: Ticketmaster

Pe 9.3. – la 10.3.2018 Turku Jazz Festival 2018, Logomo Teatro. Osta liput: Lippu.fi

Tutustu koko festivaaliohjelmaan TÄÄLLÄ.