Jussi Fredriksson yllätyspalkittiin vuosikymmenen turkulaisena jazzvaikuttajana

9.3.2019 Uutiset

Jazz City Turku -yhteisön edustajat yllättivät Flame Jazzin perustajana tunnetun ja Turku Jazz Festivalin taiteellisena johtajana toimivan jazzmuusikko Jussin Fredrikssonin tunnustuksella turkulaisen jazzkulttuurin eteen tehdystä merkittävästä työstä. Palkinto luovutettiin torstai-iltana Åbo Svenska Teaterilla Turku Jazz Festivalin 50-vuotisjuhlakonsertissa.

 

Vuosikymmenen turkulainen jazzvaikuttaja -tunnustus myönnettiin eilen illalla tapahtumatuottaja ja jazzmuusikko Jussi Fredrikssonille. Tunnustus on ensimmäinen laatuaan, ja kyseessä on Turku Jazz Orchestra ry:n, Flame Jazz ry:n ja Turku Jazz ry:n hallitusten yksimielinen päätös, joka tuli Jussi Fredrikssonille täytenä yllätyksenä. Palkinnon luovutti Turku Jazz Orchestran puheenjohtaja Jusu Heinonen.

– On itsestään selvää, että Jussi ansaitsee tunnustuksen kaikesta jazzmusiikin hyväksi tekemästään työstä, mutta vaatii paljon mielikuvitusta, että palkitsemisen voi toteuttaa – ja vieläpä salassa palkitsemisen kohteelta. Otimme järeät aseet käyttöön jokaisessa hallituksessa ja niin sanotusti juonimme homman Jussin selän takana, Heinonen myhäili puheessaan.

Flame Jazz -konserttisarjan Turun kulttuuripääkaupunkivuonna 2011 lanseerannut Jussi Fredriksson vaikuttaa jazzmusiikin toimintaedellytysten parantamiseen myös valtakunnallisesti. Hän on ollut mukana Suomen Jazzliiton hallituksessa vuodesta 2012. Tämän lisäksi Fredriksson vaikuttaa voimakkaasti myös turkulaisessa kulttuuripolitiikassa.

Jazzvaikuttajan palkintoon kuuluu 1500 euron arvoinen rahapalkinto. Jazz City Turku -toimijat korostavat, että tunnustuksella on tarkoitus tuoda julki se valtava talkoo- ja vapaaehtoistyön määrä, joka toimintaan on vuosien varrella käytetty.

Uskomme, että koko Suomen jazzkenttä arvostaa Jussin pyyteetöntä panosta kaikkien muiden puolesta vuodesta toiseen. Palkinnolla tuodaan esille se ankara epäkohta, että kaikki tämä on syntynyt koko ajan kohtuuttomalla määrällä ilmaista työtä.

Turku Jazz ry:n hallitus lisäsi vielä pisteenä i:n päälle ilmoituksen, että salassa maestrolta itseltään on tehty myös päätös valita Jussi Fredriksson Turku Jazzin vuoden artistiksi 2020.

– Haluamme huomioida sen, että Jussi on kaiken muun jazztyön ohella myös Suomen huippuihin kuuluva jazzmuusikko. Olisi epäreilua, jos hän ei asemansa takia voisi saada tuota kiistämättömästi ansaitsemaansa vuoden artistin kunnianosoitusta ja koko jazzyhteisön kollektiivista hatunnostoa, festivaalin hallitus toteaa.

Kuva: Lennart Holmberg