Verneri Pohjola Quartet esiintyi Archipelago Sea Jazzin lanseeraustilaisuudessa Ruissalon Telakalla. Kuva: Lennart Holmberg.

Archipelago Sea Jazz tuo Turkuun uuden kesäfestivaalin!

27.8.2019 Uutiset

Archipelago Sea Jazz on uusi kansainvälisesti houkutteleva festivaalisarja, joka rakentuu saaristomme ainutlaatuisen vetovoiman ja laadukkaan jazzmusiikin ympärille. Kesällä 2020 käynnistyvä sarja yhdistää vakiintuneet Baltic Jazz ja Korpo Sea Jazz -festivaalit sekä uudet Turussa ja Maarianhaminassa järjestettävät jazztapahtumat yhteisen Archipelago Sea Jazz -nimen alle.

Archipelago Sea Jazzin lanseerausta juhlittiin viime viikon torstaina Turussa Jokilautta Auralla ja Ruissalon Telakalla. Niin medialle kuin yleisöllekin avoimessa tilaisuudessa kuultiin hankkeen ideoijan, Jussi Fredrikssonin avajaissanat sekä Korpo Sea Jazzin, Baltic Jazzin ja Turun kaupungin terveiset ja kotimaista huippujazzia. Neljän kunnan yhteistyönä toteutettava kulttuuritoiminta synnyttää kesällä 2020 ympärilleen elinvoimaa ja edistää myös kansainvälistä matkailua Saaristomeren, Ahvenanmaan ja Varsinais-Suomen alueelle.

Archipelago Sea Jazz -festivaalisarjan jokaisella tapahtumalla on omanlaisensa identiteetti

Uusi festivaalisarja tarjoaa kesän 2020 aikana korkean tason jazztapahtumia saaristossa usean viikon ajan. Kaikkiin tapahtumiin pääsee veneellä.

Perinteikäs Baltic Jazz Taalintehtaan historiallisessa ruukkimiljöössä käynnistää festivaalisarjan 3.–5. heinäkuuta Kemiönsaarella. Baltic Jazz on viihtyisä koko perheen jazztapahtuma, jossa klassisen jazzin ja swingin eri tyylisuunnat yhdistyvät saumattomasti jazzin muihin suuntauksiin. Ohjelmassa yhdistyvät niin kansainväliset huippukokoonpanot kuin paikallisetkin nimet.

Korpo Sea Jazz jatkaa sarjaa 22.–25. heinäkuuta. Modernin ja paikoin kokeellisen festivaalin ohjelma koostuu ajankohtaisista kotimaisen jazzin laatunimistä. Tunnelmaltaan intiimi saaristofestivaali kutsuu jättämään kaupungin kauas taakse ja tuntemaan luonnon läsnäolon. Ensi kesän ohjelmiston taiteelliseksi johtajaksi on kutsuttu jazzlaulaja Kadi Vija.

Uusi Turku Sea Jazz 31.7.–1.8. on nelikon urbaanimpi festivaali. Maaliskuun Turku Jazz Festivalin kesäinen sisartapahtuma tuo yleisönsä meren äärelle Ruissalon Telakan historialliseen miljööseen. Turku Sea Jazzeilla nautitaan kansainvälisen jazzin tähtiartisteista, kotimaisista huippukokoonpanoista sekä maailmanmusiikin persoonallisista nimistä.

Festivaalisarjan 8. elokuuta päättävä Åland Sea Jazz on skandinaavisen laadukas tapahtuma historiallisessa, edelleen toiminnassa olevassa Maarianhaminan Merikorttelissa. Uusi boutique-festivaali tarjoaa huippumusiikkia uniikissa lokaatiossa keskiössään pohjoismainen jazz.

Suomi tarvitsee vetovoimatekijäksi lisää festivaaleja, jotka ylittävät kansainvälisen kynnyksen

– Archipelago Sea Jazzin ideologiana on taiteellisesti korkeatasoisten sisältöjen esillepano tuoreella ja ympäristön kannalta vastuullisella tavalla hyödyntäen Saaristomeren alueen ainutlaatuisia puitteita aina ulkosaaristoa myöten. Innovatiivinen festivaalikokonaisuus toimii tehokkaasti myös kotimaisen luovan työn välittäjänä edistämässä taiteilijoidemme kansainvälistymistä. Uskomme, että uusi festivaalikonsepti ja kulttuuritoimijoiden sekä kuntien laaja yhteistyö vahvistavat saariston brändiä kansainvälisestikin kiinnostavana kulttuuri- ja matkailukohteena, painottaa Archipelago Sea Jazzin idean isä, jazzmuusikko Jussi Fredriksson.

Kokonaisuuden ytimessä on Archipelago Sea Jazzille tehty oma tunnuskappale, jonka on säveltänyt festivaali-idean kehittäjä itse.

– Tunnuskappale on tarkoitus säveltää tai sovittaa uudelleen joka vuodelle erikseen. Tekijäksi kutsutaan vuosittain uusi, festivaalilla esiintyvä taiteilija, kertoo Jussi.

Maistiainen festivaalin tunnuskappaleesta on kuunneltavissa Archipelago Sea Jazzin verkkosivuilla osoitteessa www.archipelagoseajazz.fi.

Archipelago Sea Jazz -hankkeen käynnistämistä rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö ja konseptin toteutuksesta vastaa Jazz City Turku.

Archipelago Sea Jazzin tuotantotiimi. Antti Sarpila (Baltic Jazz), Jussi Fredriksson (Jazz City Turku), Bosse Mellberg (Korpo Sea Jazz), Sanna Vartiainen (Jazz City Turku), Alexandra Lönnström (Baltic Jazz) ja Minna Kattelus (Korpo Sea Jazz). Kuva: Lennart Holmberg.

Archipelago Sea Jazzin tuotantotiimi: Antti Sarpila (Baltic Jazz), Jussi Fredriksson (Jazz City Turku), Bosse Mellberg (Korpo Sea Jazz), Sanna Vartiainen (Jazz City Turku), Alexandra Lönnström (Baltic Jazz) ja Minna Kattelus (Korpo Sea Jazz). Kuva: Lennart Holmberg.