Signe esiintyy Turun Kirjamessuilla. Kuva: Venla Helenius

Viikonlopun ohjelmassa loppuunmyyty big band -konsertti ja runojazzia Kirjamessuilla!

30.9.2021 Uutiset

Turku Jazz Orchestra avaa syyskautensa perjantaina loppuunmyydyn Linnateatterin lavalla, kun Louis Armstrongin ja Ella Fitzgeraldin saappaisiin hyppäävät Kalevi Louhivuori ja Aili Ikonen. Lauantaina Turun Kirjamessujen ”Runoutta ja jazzia” -teemakonsertissa esiintyy maaginen lauluyhtye Signe.

Turun jazzintäyteinen lokakuu käynnistyy perjantaina tunnelmallisessa Linnateatterissa jazzin suurnimiä, Louis Armstrongia ja Ella Fitzgeraldia kunnioittaen. Timanttisen Turku Jazz Orchestran syyskauden avajaiskonsertissa solisteina taituroivat Kalevi Louhivuori ja Aili Ikonen.

Satchmo-lempinimellä tunnettu Louis Armstrong loi 1920-luvulla suuntaviivat tulevalle jazz-improvisaatiolle. Hän kehitti semanttisesti merkityksettömiin tavuihin perustuvan scat-laulutyylin, jonka kenties mestarillisimpana taitajana pidetään Ella Fitzgeraldia. He molemmat olivat myös aikakautensa rakastetuimpia viihdyttäjiä ja suurenkin yleisön suosikkeja.

Kalevi Louhivuori (s. 1984) on kansainvälisesti arvostetumpia, palkituimpia ja tunnetuimpia suomalaistrumpetisteja. Kypsästä ja erottuvasta soundistaan tunnettu muusikko on vuosien varrella vaikuttanut monipuolisesti eri genreissä. Hänet tunnetaan mm. yhtyeenjohtajana The Northern Governors ja Kalevi Louhivuori Quintet -yhtyeistään, soittajana Ricky-Tick Big Bandista sekä sävellyksistään ja sovituksistaan YonanEmma Salokosken ja Janna Hurmerinnan albumeille. Louhivuori vaikuttaa myös KAiKU-musiikkikäsineen kehityksen taustalla. Louis & Ella -konsertissa Louhivuori pääsee väläyttämään taitojaan myös laulajana.

Suomen tämän hetken ykkösjazzlaulajaksikin tituleerattu Aili Ikonen (s.1982) on monipuolinen laulaja ja lauluntekijä, joka julkaisi hiljattain kolmannen sooloalbuminsa Suru ei oo suora viiva. Maamme arvostetuimpiin esiintyjiin lukeutuva Ikonen on valloittanut kuulijoita ympäri maan herkällä mutta vahvalla tulkinnallaan. Ikonen tunnetaan myös virtuoosisena Ella Fitzgerald -tulkitsijana; hän julkaisi vuonna 2013 erinomaisia arvioita saaneen Fitzgeraldille omistetun levyn Tribute to Ella. Valovoimaisen artistin ura sisältää lukuisia albumeita, big band- produktioita ja jazziskelmiäkin. Lisäksi Ikonen tunnetaan nykyisin myös Rajaton-lauluyhtyeen uusimpana jäsenenä.

Turun Kirjamessujen pääteemana on tänä vuonna musiikki. Lauantain messupäivänä 2.10. Turun Messukeskuksen auditoriossa järjestetään klo 17 “Runoutta ja jazzia” -teemakonsertti, jossa esiintyy maaginen menestysyhtye Signe.

Neljästä naisäänestä ja kontrabassosta koostuvan Signen omintakeinen musiikki on puskenut niin jazzin, kansanmusiikin kuin nykymusiikin rajoja vuodesta 2015. Signe vakuuttaa läsnäolollaan, omaperäisillä sävellyksillään ja vahvoilla solistitulkinnoillaan. Yhtyeen ensimmäinen kokopitkä julkaisu To Sappho vuodelta 2019 rakentuu antiikin runoilija Sapfon fragmenttien ympärille. Laulut kertovat suomen ja englannin kielillä ajattomia kuvauksia intohimoisesta rakkaudesta, kaipauksesta ja yhdenvertaisuudesta tunteiden tasolla. Albumi sai erityismaininnan Teosto -palkintoehdokkaana sekä Emma-ehdokkuuden vuoden 2019 parhaana jazzalbumina.

Tervetuloa vierailemaan Turun Kirjamessuilla myös Jazz City Turun omalla messuosastolla koko viikonlopun ajan!

 

Turku Jazz Orchestra: Louis & Ella 
Pe 1.10.2021 klo 19 (ovet klo 18)
Linnateatteri, Domino-sali
Humalistonkatu 7, Turku

Turku Jazz Orchestra
Kalevi Louhivuori – trumpetti, laulu
Aili Ikonen – laulu

Ennakkoliput: Lippu.fi  KONSERTTI ON LOPPUUNMYYTY!
Normaali 30 €
S-etu 27,5 €
Eläkeläiset 25 €
Opiskelijat 15 €

 

Turun Kirjamessut: Runoutta ja jazzia – Signe
La 2.10.2021 klo 17 (messut klo 10–18)
Turun Messukeskuksen auditorio
Messukentänkatu 9–13, Turku

Josefiina Vannesluoma – laulu
Riikka Keränen – laulu
Fanni Lehto – laulu
Kaisa Mäensivu – kontrabasso, laulu

Ennakkoliput: liput.messukeskus.fi
Peruslippu 17 €
Eläkeläiset 14 €
Opiskelijat ja lapset (7-15 v.) 5 €